Waarom goede verlichting zo belangrijk is.

Verlichting van de werkplek is in bijna elk beroep een voorwaarde voor het goed uitvoeren van werkzaamheden. Voldoende licht zorgt ervoor dat we zien wat we doen en er ongelukken worden voorkomen.

 

 

Licht en gezondheid.

Een goed verlichte werkplek geeft een aangenaam en fitter gevoel.

Met deze kennis in pacht is de Stichting Nederlandse Normering (de NEN) jaren geleden aan de slag gegaan. Buiten dat de elektrische installatie van een gebouw moet voldoen aan de NEN1010, moet verlichting van de werkplek ook voldoen aan bepaalde randvoorwaarden. Zo Creëren we een goede en aangename werkplek en eveneens minimaliseren we fouten of ongelukken.

De Nederlandse Normering hanteert voor verschillende beroepen en bijkomstige ruimtes verschillende luxwaarde. Lux betekent hoeveel licht er op een plek valt. Deze normering is zo geconstrueerd dat iedereen de hoeveelheid licht krijgt die past bij het beroep. Zo heeft iemand die werkt in een leeratelier en de kwaliteit en kleurinspectie voor zich neemt 1000 lux op de werkplek nodig. Die waarde moet op het werkblad worden behaald. 
Voor een normale kantoortuin wordt 500 lux op het bureaublad aangehouden. Een gezamenlijke ruimte voor voornamelijk verkeer, zoals een gang, volstaat met 100 lux op vloer hoogte.

Ook niet te vergeten is de ruimte waarin de luxwaarde behaald moet worden. Is het een donkere ruimte met donkere muren waar licht wordt geabsorbeerd in plaats van weerkaatst? En wat doet dat met de luxwaarde op de werkhoogte?

In het kort…

Verlichting verdient de aandacht!

Belangrijke begrippen.

Waar je op moet letten bij LED verlichting.

Niet elk armatuur is geschikt om boven een bureau te hangen. Zeker als deze zorgt voor reflectie in je beeldscherm. Dat is niet gewenst. En zo is niet elk armatuur geschikt om in een loods te hangen. Vaak kies je hier voor een armatuur dat tegen een stootje kan.

Bepaalde karakteristieken van het armatuur beslissen de toepassing van het armatuur. Hieronder staan een aantal begrippen die de moeite waard zijn:

  • Unified Glare Rating (UGR): Deze waarde geeft aan hoezeer je lichthinder of verblinding ervaart van het armatuur.
  • Color Rendering Index (CRI): Deze waarde vertelt je meer over hoe goed de lichtbron de daadwerkelijke kleur van materialen weergeeft.
  • Lumen (Lm): Deze waarde geeft de hoeveelheid lichtstroom aan die een lichtbron produceert. Het vertelt hoeveel licht er van de lichtbron afkomt.
  • Lux (Lx): Deze waarde vertelt hoeveel licht er op een oppervlakte terecht komt.
  • Ingress Protection (IP): Deze waarde geeft de mate van beveiliging aan tegen aanraking en binnendringende voorwerpen. Zoals water.
  • Impact Protection (IK): Deze waarde kan je vertellen hoeveel kracht het object kan accepteren voordat het kapot gaat.

Wat wij kunnen betekenen.

Bespaar op energie en kosten maar win in comfort.

Is er op kantoor of bedrijfshal nog geen sprake van een LED oplossing? Dan is een investering in LED verlichting vaak al binnen 1 jaar terug te verdienen. Het is een van de eerste investeringen in energiebesparing die direct iets oplevert. 

Wij kunnen:

  • De terugverdientijd (ROI) berekenen.
  • Een lichtplan opstellen.
  • De verlichting compleet automatiseren.
  • Aanspraak op subsidie verzorgen door middel van de Energie Investerings Aftrek (EIA).

Waarom is de EIA zo interessant? Omdat je onder bepaalde omstandigheden al snel 25 euro per armatuur terug kunt krijgen op je investering! Dat maakt het absoluut de moeite waard.

Interesse? Neem dan contact met ons op!