Wat moet je meenemen bij je besluit als je gaat kijken naar de aanschaf van een nieuwe groepenkast?
Je huidige groepenkast is uitgerust voor een maximale stroomsterkte van 40 (A)mpere. Dat betekent dat je kast tot 40A goed kan verdragen. Ga je daar overheen, dan smelt je groepenkast nog voordat deze kan ingrijpen.
“Maar ik heb nu bij Enexis maar een 1-fase aansluiting van 1x 35A. Dit is toch ruim onder de grens?”
Let dan even op het volgende: Heb je zonnepanelen of wil je deze in de toekomst zeker aanschaffen? Dan is de kans groot dat je over de 40A van de oorspronkelijke groepenkast gaat komen. Je zonnepanelen zorgen er als 2e energieleverancier namelijk voor, dat er meer stroom door de groepenkast kan vloeien.
Dit betekent niet dat je ook daadwerkelijk over de 40A gaat komen. Je moet op een goede dag veel van je elektrische apparaten vragen en een goede zonnige dag hebben. De juiste voedingsbodem is echter gecreëerd. En die kans mag er volgens Nederlandse Normering niet zijn.
Waarom een 3 fase groepenkast als alternatief?
Kortom: er zijn geen nadelen aan een 3 fase groepenkast. Daarom wordt bij nieuwbouw in de meeste gevallen ook meteen een 3 fase aansluiting geïnstalleerd.
Een oude kast uitbreiden met 2 nieuwe groepen, een fornuisautomaat en een aardlekschakelaar is in veel gevallen al half zo duur als een compleet nieuwe kast.
Een nieuwe kast neemt minder plaats in beslag en is makkelijker uitbreidbaar. Je houdt ruimte over voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld een cameraserver, een slimme deurbel of router.
Zorg dan voor een goede groepenkast. Er gaat straks immers meer energie door dezelfde kast.
Als je nog een oude kast hebt zitten zonder aardlekschakelaar dan moet je deze vooral vervangen voor je veiligheid.
gedurende een dagdeel hebben wij een nieuwe groepenkast geplaatst in je meterkast.