Aarding en stroomstelsels.

Wat een stroomstelsel vertelt over de aarding.

In Nederland zijn de volgende 2 stroomstelsels het meest voorkomend:
  • Het TT-stelsel: Bij een TT-stelsel zijn de metalen gestellen in de installatie door een afzonderlijke aardelektrode met aarde (geaarde voedingsbron) verbonden.
  • Het TN-stelsel: Bij een TN-stelsel zijn de metalen gestellen rechtstreeks door middel van een beschermingsleiding met de geaarde voedingsbron verbonden; Deze krijg je van de netbeheerder.
 

Het meest gebruikelijke stelsel voor woningen in Nederland is het TT-stelsel. Dat houdt in dat de aarding is geregeld via een aardelektrode. Hier in Venlo was het echter gebruikelijk om de koperen waterleiding die naar binnen komt te gebruiken voor aarding van de elektrische installatie. Heel veel woningen hebben hierdoor geen aardelektrode toegepast.

Aarding in de regio.

Werkzaamheden aan de waterleiding en de gevolgen hiervan.

In veel gebieden zijn ze momenteel de koperen waterleiding aan het vervangen voor een kunststof leiding. Daar ben je al schriftelijk van op de hoogte gesteld door de netbeheerder. De aarding verdwijnt namelijk en de elektrische installatie is dan niet meer veilig. Als eigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor een goede aarding.

In dit geval moet je zorg dragen voor een nieuwe aarding. Dat gebeurt door middel van het toepassen van een aardelektrode. De aardelektrode moet een waarde van 166 Ohm of lager bereiken als je beschikt over aardlekschakelaars in je installatie.

Heb je geen aardlekschakelaars in je installatie, dan moet de waarde van de weerstand nog een stuk lager dan 166 Ohm zijn. Die waarde is zo laag dat dit bijna niet bereikbaar is zonder daarvoor extra kosten te moeten maken. De aardelektrode moet namelijk nog dieper geslagen worden.

Daarom adviseren wij als je nog geen aardlekschakelaar hebt, er een bij te laten plaatsen. Op die manier druk je uiteindelijk kosten. Bijkomend voordeel is dat je installatie ook een stuk veiliger wordt.

De gemiddelde prijs voor het slaan van een aardelektrode is €175,- incl. BTW. Exclusief graafwerkzaamheden.