22 februari 2016

Verlichting

Energie investeringsaftrek (EIA)

Led verlichting heeft de toekomst. Daar wil de overheid een handje bij helpen.

Met de Energie Investeringsaftrek(EIA) van de overheid is 2018 het jaar om uw traditionele verlichting van uw bedrijf te upgraden naar led-verlichting. Het potje van 161 miljoen euro is beschikbaar voor investeringen op het gebied van energiezuinige alternatieven voor o.a. het opwekken van energie, maar ook het energiezuinig maken van uw bedrijf. Led-verlichting kan daar voor een aanzienlijk deel aan bijdragen. Voldoet u aan de spelregels die in het EIA zijn opgesteld, dan kan het u een gemiddeld voordeel van 14% opleveren.

bron:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Kunt u geen gebruik maken van de EIA? Ook dan is investeren in goede verlichting van uw bedrijf nooit een weggegooide investering. Goede verlichting op de werkplek zorgt immers voor meer energie, meer productiviteit en een aangenamere werkervaring.

Advies op maat

Wij kunnen samen met u gaan kijken wat de mogelijkheden zijn op het gebied van verlichting. Hierbij kan gekeken worden naar volledig nieuwe led-armaturen, of behoud van oude armaturen die voorzien worden van een nieuwe led-lichtbron.

Wij maken gebruik van het softwareprogramma Dialux. Met dit programma voor lichtberekeningen kunt u als klant van tevoren zien wat het resultaat wordt. Ook de reflectie van de plafonds, wanden en vloeren worden meegenomen in de lichtberekening. Het totaalplaatje schetst uiteindelijk een realistische weergave van de nieuw te plaatsen verlichting.

Op deze manier kunnen we niet alleen aan uw eisen voldoen, maar kunnen we ook direct meenemen wat de NEN-EN 12464-1 voorschrijft voor de gehanteerde waarden voor de desbetreffende ruimte. Zo kunnen we ook kijken of we aan de voorgeschreven norm kunnen voldoen.

Er zijn ook gevallen waarbij led-verlichting nog niet de juiste oplossing biedt voor uw lichtplan. Soms is er gewoon nog geen goede led-vervanger voor een conventionele lichtbron. Samen kunnen wij gaan kijken naar de beste oplossing voor dit probleem. Besparing zit namelijk niet alleen in de wattage, maar kan ook gevonden worden in onderhoud.

Rekenvoorbeeld besparing

Bij één van onze klanten hebben wij eind 2014 de complete verlichting in het kantoorgedeelte vervangen door led verlichting. Hier hingen 60×60 armaturen met indirect licht en een hoog verbruik van 122W. De lampen in dit armatuur hadden een gemiddelde levensduur van 16.000 uur.

Hier hebben wij een 60×60 ledpaneel tegenover gezet met een verbruik van 45W, een gemiddelde levensduur van 50.000 uur en een hogere lichtopbrengst mede omdat we kozen voor een armatuur met o.a. direct licht. Hiermee benutten we de maximale licht-output van de lichtbron.

Op het kantoor was gemiddeld 13 uur per dag de verlichting aan. Dit zijn aantallen waarmee de terugverdientijd nihil wordt en daarmee de reden om te investeren alleen maar groter.

Zo was volgens onze nauwkeurige en uitgebreide berekeningen de terugverdientijd op de investering 0,9 jaar. De jaarlijkse besparing na de initiële investering was gemiddeld €132,68,-  per armatuur per jaar. Hier komt nog eens bij dat onze klant in aanmerking kwam voor de EIA.

Hebben wij uw interesse gewekt? Neem dan contact met ons op om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.